fbpx

Önleyici ortodonti ile çocuk dişlerini tedavi eden pedodonti uzmanları tek tek dişlere dolgu yapmaktan ziyade, çocuğun bütün ağız ve diş sağlığını korumayı hedeflemelidir. Bebeklik döneminden başlayarak ağız içerisinde koruyucu yöntemlerin uygulanması gerekir. Erken teşhis döneminde ileri yaşlara yönelik yapılan kontroller sayesinde, sağlıklı dişlenme geçişi mümkündür.

Önleyici ortodonti tedavisi, ileri yaşlarda görülebilecek doğru konumlanmamış dişlerin erken yaşlarda teşhis ve tedavi edilmesi amacıyla gerçekleştirilen uygulamalardır. Özellikle çocuk ortodonti uygulamalarında dikkatli olunması gereken önleyici ortodonti tedavilerinde yapılacak tek bir hata, hastanın çene ve diş gelişiminin istenilen şekilde olmamasına neden olur.

Özellikle çocuk yaşlarda yapılması gereken diş hekimi muayenelerinde ortaya çıkan ortodontik sorunlar, çeşitli apareyler ve yöntemlerle çözüme kavuşturulur. Çocuklarda görülen erken diş kayıpları, parmak emme, hatalı yutkunma, tırnak yeme, çene büyümesi gibi problemler de önleyici ortodonti sayesinde giderilir.

Diş Ortodonti Nedir?

onleyici-ortodontiOrtodonti nedir? Ortodonti tedavisi çarpışık ya da dizilimi yanlış konumlanmış dişlerin düzeltilmesi ve sağlıklı ağız yapısı için yapılan dijital diş hekimliği alanıdır. Dişlerin dışında çene, estetik görünüm ve iskeletsel yüz problemleri bağlamında fonksiyonellik kazandırıp, bazı sorunların önüne geçmek amacıyla yapılan uygulamalara önleyici ortodonti tedavisi denir.

Çocuk ortodonti bağlamında önleyici olarak yapılacak bütün işlemler, ilerde oluşacak problemlerin önüne geçer. Yani erken teşhis ve alt çene önde olması ameliyatsız tedavi gibi seçeneklerin kullanılabilmesi açısından muhimdir. Ayrıca diş teli uygulamasına gerek bile kalmaz. Bu noktada en etkili tedaviyi Galaksi Diş Kliniği doktorlarından almanız mümkündür.

Ortodontist Nedir?

Ortodontist, diş ya da çene ile alakalı problemlerin teşhisinde ve tedavisinde gerekli işlemleri yapan kişidir. Üniversitelerin Diş Hekimliği Bölümü mezunu kişiler, ek eğitim ile uzmanlık almak için 4 yıl daha ortodonti alanında eğitim görürler. Bu süreci başarıyla geçen adaylar yetişkin ve  çocuk diş doktoru ortodonti alanında uzman olarak çalışabilir.

Yanlış ortodonti tedavisi olmamak adına alanında uzman çocuk ortodonti doktorları ile iletişime geçmenizde fayda vardır. Özellikle önleyici ortodonti kapsamında ortognatik ortodonti ile çocuklarda erken teşhis döneminde yüz ve çene eklemi problemlerinin önüne ameliyatsız geçebilirsiniz.

Çocuklarda Önleyici Ortodonti Tedavisinin Avantajları

Çocuklarda erken teşhis ve tedaviye bağlı yapılacak tüm önleyici ortodonti işlemleri, diş ve çene yapısını ideal noktaya getirmek için uygulanır. Daimi dişlerin çıkmasıyla birlikte ileriki yaşlarda yönelik ağız içi problemleri engellenirken, estetik olarak da çocuklarda gülüş tasarımlı diş yapısı oluşur. Peki çocuk ortodonti alanında yapılan önleyici ortodonti uygulamalarının faydaları nelerdir?

                     Çocuklarda Önleyici Ortodonti Faydaları
Sorunların Önüne Geçme Erken teşhis ve tedavi ile ileriki yaşlara yönelik ortodontik sorunların önüne geçilebilir.
İdeal Diş Dizilimi Önleyici ortodonti ile diş dizilimi ideal yapıda olur.
Kötü Alışkanlıkların Bitmesi Parmak emme ve ağız solunumu alışkanlıkları yok olur.
Çene Ve Çene Kemiği Problemlerinin Düzelmesi Çocuk ortodonti ile çocuklarda alt çene geriliği problemi düzeltilmiş olur. Ayrıca çene ve çene gelişimi ile diş büyümesi sağlıklı olur.

 

Fiziksel ve Psikolojik  Sağlık Fiziksel ve ruhsal olarak çocuğun kendini iyi hissetmesi ile özgüven arttırma sağlanır.
Rahat Solunum Dişe bağlı üst solunum yolu hastalıkları asgariye indirilir.
Sağlıklı Diş Yapısı Diş kırığı, çürüme ve diş eti sorunlarının önüne geçilir.
Diş Kazalarını Önleme Çocuklarda alt çenenin önde olmasından kaynaklı travmatik diş kazalarının önüne geçilebilir.
İdeal Diş Yapısı Standartın üzerinde ağız ve diş yapısı oluşur.

Diş Kaybı Çocukların Psikolojisini Bozabilir mi?

onleyici-ortodontiÇocuk için dişlerin erken yaşlarda travma veya başka sebeplerle kaybedilmesi, konuşmayı ve bazı seslerin çıkarılmasını olumsuz etkileyebilecek bir faktördür. Bunun yanında diş kayıpları sadece yetişkinler için değil, çocuklar içinde de özgüven ve ruhsal sıkıntılara neden olmaktadır.

Çocuk ortodonti tedavisine başlamak için kesin yaş sınırı olmamakla beraber, 7 yaşından itibaren ortodontisti ziyaret etmekte fayda vardır. Bu dönem 6 yaş dişlerinin ve kesici dişlerin sürmeye başladığı dönem olduğu için; olası üst çene darlığı, ön çapraz kapanış, çocuklarda alt çenenin önde olması vb. bozukluklarının erkenden teşhisi amacıyla önemlidir.

Bunun yanında parmak emme ve ağız solunumu yapma gibi alışkanlıkların erken dönemde teşhis edilmesi de ileride uygulanacak tedavi ihtiyacını azaltacaktır. Hatta daha önemli olan şey, bu zaman içinde tam kapsamlı önleyici ortodonti tedavisine ayıracağınız maliyetin daha azıyla durumu kurtarabilirsiniz.

Çocuklarda Önleyici Ortodonti Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Bebekler yaklaşık olarak 6 ay civarında iken ilk süt dişini ve alt kesicileri çıkarmaya başlar. 2,5 yaşında tam anlamıyla çıkan süt dişleri içinde birinci büyük azı dişleri çıkar. Arka bölgede bulunan bu dişler ağız kapanışını belirlemede etkilidir. Çocuk ortodonti doktorları bu kapanışa bakarak dahi sorun olup olmadığını söyleyebilir.

Yaklaşık olarak 7 yaş civarında ise kesici dişler büyümeye başlar. Bu süreçte alışkanlıklardan olan parmak emme, derin kapanış, çapraşıklık, çene eklemi yapısındaki bozukluklar çocuk ortodonti tedavisi ile düzelebilir. Çocuklarınıza hayat boyu güzel gülüşler armağan etmek için şu durumlarda erken tedavi yoluna gitmelisiniz;

  • Parmak emme
  • Normal olmayan yutkunmalar
  • Dil emme
  • Çarpık ya da yanlış konumlanan diş yapısı
  • Sürmeyi tamamlamamış dişler
  • Aşırı ileri ya da geride bulunan diş yapısı
  • Önde konumlanan diş yapısı
  • Yanak ve dudak ısırma
  • Ağızdan alınan ve verilen solunum sıkıntısı
  • Alt ve üst dişlerin temasının olmamasına bağlı yanlış kapanış
  • Orantısız yüz görünümü
  • Süt dişlerinin ya çok erken ya da çok geç kaybı

Ayrıca bu sorunlar ortodonti ne yapar? Ortodonti neye bakar? Ortodonti bölümü nedir gibi soruların da içeriğini oluşturur. Bu noktada başarılı ortodontistlerin yer aldığı Galaksi Diş Kliniği’nden randevu alabilirsiniz.

Çocuklarda Önleyici Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

onleyici-ortodontiÖnleyici ortodonti tedavisi noktasında öncelikle ebeveynlerin gözlemleri dikkate alınır. Ortodontist alanında çocuk diş hekimi olan pedodonti uzmanı, diş ve çene yapısında görülen anomalilerin tedavisinde doğru işlemi seçer. Bu tedavi esnasında yapılacak aşamalar şöyle sıralanabilir;

  • Düzenli kontrol
  • Dişlerin sürmesi yönündeki kontroller
  • Çürük diş tedavileri
  • Çürükleri önleyici fissür örtücü ve flor uygulaması
  • Gerekli ve zorunlu derecedeki süt dişlerinin çekilmesi
  • Önleyici ortodonti apareylerin kullanımı
  • Erken süt dişi dökülmelerine karşı yer tutucu kullanımı ile tedavi aşamaları kişiye ve ihtiyaca uygun belirlenir.

Önleyici ortodonti tedavisinde temel amaç, çocukların diş yapısına zarar veren faktörleri ve alışkanlıkları yok etmektir. Dolayısıyla bu noktada;

  • Sabit ya da hareketli apareylerden yardım alınır.
  • Çocuğun yaşı, sorunun şiddetine uygun teknikler belirlenir.
  • Ciddi çene eklemi sorunlarında buna uygun diş teli tedavisi yapılabilir.
  • Süt dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren düzenli diş hekimi kontrolü ile önleyici ortodonti imkanlarından yararlanabilirsiniz.

Çocuk Ortodonti Tedavisinde Kullanılan Önleyici Ortodonti Teknikleri Nelerdir?

Çocuklar için yapılacak işlemlerde çocuğun yaşı, diş sorununun derecesine göre teknik belirlenir. Karışık dişlenme dönemi sonrasında çocuk hastalar 12 yaşına kadar, yani 2. büyük azı dişi çıkana kadar takip altına alınır. Böylelikle çürüme, diş ve diş eti rahatsızlıklarıyla çene kemiğindeki problemlerin önüne geçilmiş olur. Peki önleyici ortodonti tedavisinde kullanılan teknikler hangileridir?

  • Diş teli
  • Sabit apareyler
  • Ağız dışı için kullanılan apareyler
  • Ağız içinde kullanılacak apareyler
  • Hareketli apareyler
  • Yer tutucular
  • Çene genişletme damaklığı
  • Gömük diş tedavisi
  • Diş çekimi tekniği ile dişler istenilen konuma ameliyatsız getirilir.

Çocuk Ortodonti Diş Teli Fiyatları

onleyici-ortodonti
Önleyici Ortodonti

Çocuk ortodonti tedavileri yetişkinlere nazaran kısa süreli ortodontik tedavi nedir noktasında hızlı işleyen süreç olduğu için, maliyet ona göre değişecektir. Bunun yanında kişiye özel önleyici ortodonti teknikleri de fiyatı değiştirebilir. Ayrıca ortodonti doktoru tecrübesi, çene ve diş yapısındaki bozukluk derecesi, kullanılacak aparey türü ve tedavi teknikleri de fiyat üzerinde belirleyicidir.

Dr ortodontist yorumlar üzerinden doktorun tercih sıklığı fiyat üzerinde en belirleyici etkendir. İyi bir diş hekimi doğru uygulama için, birinci sırada yer alır. Diğer taraftan önleyici ortodonti öncesinde yapılacak kanal tedavisi ortodonti ek işlemleri de fiyatı etkiler.

Sık Sorulan Sorular

Önleyici ortodonti alanında hizmet veren çocuk ortodonti tedavisi ile çocuklarda ileriki yıllarda oluşacak diş ve çene problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Bu noktada aşağıdaki sorular üzerinden de bilgi alabilirsiniz.

1 – Ortodonti Yapılmazsa Ne Olur?

Fark edilen diş ve çene yapısındaki bozukluklar giderilmediği ve önleyici ortodonti tedavisi uygulanmadığı müddetçe çarpıklık, iskeletsel ve çiğneme sorunları, çene ekleminde ağrı, konuşmada bozukluk, çürük ve diş eti problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

2 – Ortodonti Hangi Yaşta Yapılır?

Ortodontik tedaviler her yaşta yapılsa da erken teşhis kapsamında çocuk ortodonti alanında başlanması en uygunudur. Her yaşın özelliğine uygun tedavi yolu ve tekniği belirlenir. Örneğin damak yarığı sorunu olan bebeğe ya da diş eti çekilmesi bulunan yetişkine farklı işlem ve tedavi uygulanmaktadır.

3 – 7 Yaşında Diş Teli Takılır mı?

Diş teli tedavisi her yaşta mümkün olan önleyici ortodonti tedavilerinden biridir. Önemli olan sağlıklı diş ve diş etleri yapısının olmasıdır. Çarpıklık derecesine bağlı olarak, 5 ile 6 yaşından itibaren diş teli uygulaması yapılabilir.

4 – Ortodonti Tedavisi Acıtır mı?

Çocuk ortodonti kapsamında uygulanan önleyici ortodonti işlemlerinden en sık tercih edilen diş telleri takılırken, acı ve ağrı oluşmaz. Sonrasında alışma süresi geçene kadar hafif hassasiyet ve ağrı olabilir.